Свържете се с нас: 073/893171; 0878 831 483

Флуорната профилактика

Флуорната профилактика

Временните зъби имат нужда от същата грижа, както и постоянните. Те са доста по-слаби от постоянните и изискват чести прегледи, тъй като кариесът много бързо може до доведе до тяхното силно разрушаване и загубата им. Един лесен и ефективен метод е флуорната профилактика.

Съществуват множество начини за приемане на флуор. Някои от тях са чрез употребата на флуорирана вода, флуоризирано мляко, капки,  таблетки, лакове и др. Флуорната профилактика, за да бъде успешна трябва да се почне от бременността, през детството до пробива на постоянните зъби. Тя трябва да се прави по етапно спрямо възрастта на детето, спрямо килограмите му и спрямо нуждите му.  Целият етап на флуорната профилактика трябва да се извършва под контрола на стоматолога.

Родителите трябва да са информирани за наличието на флуор в питейната вода в регионите, в които живеят. Също така трябва да имат представа за съдържанието на флуор в минералната вода, която консумират, което е оказано на опаковките на бутилките. Постоянното използване на минерална вода не е препоръчително при малки деца особено, когато освен за пиене водата се използва и за готвене.

  • Хисар: 5,0мг/л.
  • Девин: 4,0мг/л.
  • Пирин: 3,6мг/л.
  • Банкя: 0,5мл/л.
  • Горна баня: 0,2мг/л.

Екзогенна флуорна профилактика.

Екзогенната профилактика се осъществява чрез директен контакт на флуорните йони с емайла на зъба. При приложението от стоматолог се използват флуорни лакове, гелове, пяни и д.р. Те се прилагат от стоматолог в условията на стоматологичен кабинет. Тези препарати са с високо флуорно съдържание и осигуряват дълготрайна протекция.

Основните плюсове на флуорната профилактика са първо, че се заздравява емайлът, намалява се риска от кариес многократно, флуора инхибира растежът на бактериалната плака, най-евтиният и ползотворен способ за профилактика на кариесът в световен мащаб.

 В сравнение с флуорните разтвори, лаковете демонстрират по-продължително освобождаване на флуорни йони поради по-дългия период на директен контакт с емайла. Апликация на флуорен лак, непосредствено след поставяне на брекети, може да бъде ефективен метод за защита на емайла от разрушаване. Пациентите, които не поддържат добра устна хигиена, могат да получават реапликация на флуорен лак на всеки 4 месеца. 
За флуорна профилактика при деца с млечни зъби или смесено съзъбие се нанася флуорен лак по всички зъбни повърхности на всеки 6 месеца.

 Превенцията е най-доброто решение.

© 2021. «Denta clinic». All right reserved.