Свържете се с нас: 073/893171; 0878 831 483

Съвети за ежедневна устна хигиена

Редовната и цялостна грижа за устната хигиена, както и профилактичните прегледи при специалист-стоматолог са важен фактор за поддържане на здравето на целия организъм.

Важни съвети за добра устна хигиена:

  • Миене с четка от изкуствен косъм и паста за зъби,  в рамките на поне 3 мин., най-малко два пъти дневно.
  • Препоръчително е четката да се сменя на всеки 3-4 месеца.
  • Четките имат три нива на твърдост на косъма - soft (мека), medium (средна), hard (твърда). В зависимост от това в какво състояние са венците ви, следва да съобразите и избора си. Ако венците ви кървят след миене на зъбите, в чести случаи причина за това е твърдостта на косъма на четката. 
  • При миенето на зъбите четката трябва да е под ъгъл от 45 градуса спрямо ръба на венците. Косъмчетата трябва да влизат в контакт както с повърхността на зъбите, така и с ръба на венците. Без да се упражнява прекалено силен натиск, се четка външната повърхност на 2 или 3 зъба с вибриращо кръгообразно движение напред-назад.
  • Не забравяйте да изчистите и езика.
  • Препоръчително е да се използват флуорни пасти за зъби. Количеството паста, което е необходимо е приблизително равно на повърхността на космите на четката.
  • Освен с четка, препоръчително е да се почистват и междузъбнте пространства с конец за зъби или интердентална четка, веднъж дневно. Това води до премахване на натрупаната зъбна плака и предпазва от възпаление на венците, образуване на зъбен камък и кариозни лезии на емайла.
  • Половин час след почистването на зъбите с четка и паста е добре да се използва разтвор за уста. Разтворите за уста имат профилактично действие – унищожават наличните в устната кухина гъбички, вируси и дрожди. Видът разтвор за уста е желателно да бъде избран спрямо конкретното здравословно състояние на вашите зъби и венци, с помощта на вашия стоматолог, както и да се редуват във времето.
  • Здравето на зъбите и венците зависи и от правилното хранене. Правилният хранителен режим има отношение не само към зъбната хигиена, но и към организма като цяло. За доброто състояние на зъбите и венците е препоръчително да се избягват храни с висока концентрация на захар, кисели и газирани напитки и лепкави храни. Тютюнопушенето също не е препоръчително.
© 2021. «Denta clinic». All right reserved.