Свържете се с нас: 073/893171; 0878 831 483

Колко често е необходимо да сменяме старите пломби и корони?

Колко често е необходимо да сменяме старите пломби и корони?

Един от най-често задаваните въпроси от пациентите е колко често трябва да сменят своите пломби или корони. Няма точна статистика за това, но ако са изработени добре и с качествени материали могат да издържат по-дълго време.

Пломбите от различен материал се влияят от конкретното натоварване, бактериите в слюнката и киселинната среда. Керамичните пломби са по-трайни, като могат да останат върху зъба до 15 години без да се разрушат или повредят.

Ето и първите признаци, които дават сигнал, че трябва да смените дадена пломба: Ако забележите пукнатини, отчупени ръбове, оцветявания, свиване на материала, от който са направени пломбите значи е дошло време за тяхната смяна.

Амалгамените пломби водят до оцветяване на целия зъб, корозията на сплавта предизвиква отделянето на метални йони, които човек постоянно поглъща.Това може да предизвика алергия и различни оплаквания като парене, метален вкус в устата. Ето защо от 16 август 2017г. влиза в сила Конвенцията от Минамата за живака, с което се забранява употребата на амалгами на деца под 15г. и бременни жени.

Ние в „Denta Clinic“ използваме най-новия универсален композит, създаден да постигне оптимален синтез между светлина, субстанция и цветови нюанси, характерни за естествения зъб. Тази система е последната новост в естетичната стоматология. За пациента тя означава отличен резултат.

Когато е разрушена голяма част от зъба в следствие на кариес, фрактура или по някаква друга причина, ние препоръчваме на нашите пациенти „обличането“ на зъба с коронка. Коронката обхваща зъба от всички страни и по този начин го предпазва от счупване и кариес, като го изолира от бактериите в устната кухина.

Една добре направена корона или мостова констукция може да остане в устата между 8 и 10 години. Това, което може да наложи по-ранната смяна са възпаление на венците около короната, кариес под короната или отдръпване на венеца около короната. Това е и един от най- големите проблеми, който може да се дължи на не добре изработени ръбове на короната или къса корона, при която не се покрива целия зъб. Това създава предпоставка за задържане на храна около зъба, затруднено почистване и развитие на кариес под короната. Ако не обърнете внимание на тези проблеми, може да настъпи необратимо увреждане и да загубите кост около зъба, да се разклати, както и да се стигне до неговото изваждане.

Каквито и видове пломби и корони да изберете, нашите специалисти ще Ви консултират по най-добрият начин. Ние ще направим така, че естетичните пломби и корони няма да могат да се различат от естествените Ви зъби.

За допълнителна информация, въпроси и консултации, моля свържете се с администрацията на Denta Clinic - Благоевград, на адрес: ул. ”Васил Мечкуевски” 22 или на тел: 0878/831483; 073/893171

© 2021. «Denta clinic». All right reserved.