Свържете се с нас: 073/893171; 0878 831 483

Пародонтитът

 Пародонтитът засяга огромен процент от хората в цял свят. Данни на Националната здравна служба ва Обединеното кралство показват, че в момента на Острова поне един от всеки 15 възрастни страда от тежка форма на пародонтит. В световен мащаб ситуацията изглежда още по-разочароваща – заболяването се открива при цели 11% от световната популация. Статистиките сочат, че пародонтитът е сред 6те най-разпространени заболявания в света.

Водеща причина за появата му е прекомерното тютюнопушене. Доказано е, че активните пушачи с пародонтит са двойно повече, отколкото непушачите. Нередовното почистване на зъбен камък по зъбите също води до поява на пародонтит.

Дейстивията, които стоматолога може да предприеме, за да прекрати възпалителния процес и да овладее стопяването на костна тъкан са:

  • Измерване на дълбочината на венечните и костни джобове.
  • Премахване на зъбната плака и зъбния камък. Периодите, през които се прилага тази процедура са по преценка на вашия стоматолог.
  • При някои случаи се извършват и кюретажи на джобовете.
  • В напреднала фаза на пародонтит, лечението включва и хирургична намеса.

Лечението на пародонтита зависи в голяма степен и от усилията на пацинетите. Ако те не поддържат стриктна орална хигена, то възпалителните процеси бързо ще се възстановят. С какво може пациентът да допринесе:

  • Използването на специална паста зазъби, специална вода за уста, пародонтални гелове, конци и интердентални четки за почистване на междузъбните простраства.
  • Честа смяна на четката за зъби - поне на 3-4 месеца.
  • Отделяне на внимание на техниките за правилно миене на зъби. Четката за зъби трябва да се държи под ъгъл от около 45 градуса спрямо венеца - това и осигурява максимален достъп до междузъбните пространства. Прилагат се кръгообразни и "измитащи" движения в посока от венец към зъб. Желателно е на всеки зъб да се отделя по минимум 10 секунди.
  • Препоръчително е да се почиства и езика, за да се отстранят бактериите, предизвикващи лош дъх.
© 2021. «Denta clinic». All right reserved.