Свържете се с нас: 073/893171; 0878 831 483

Грижата за млечните зъбки

Здравето на детските зъби зависи от множество фактори. Сред тях на първо място е правилното хранене на майката по време на бремеността, защото в този перод се формират зародишите на млечните зъби. Бебето се ражда с 20 зъбни зародиша, а около 6-месечна възраст започват да поникват и първите млечни зъби.

Грижите за зъбите тряба да започнат непосредствено още от първите дни след раждането на детето. Преди появата на първите зъбки венците на бебето трябва да се почистват след всяко хранене с марля. Детето може да се учи да чисти самостоятелно зъбите, когато стане поне на година и половина. До тогава е препоръчително зъбите да се мият с разтвор на кислородна вода и вода, разредени в съотношение 1:1 и марля или памук, за да се отстранят  бактериите, които могат да увредят зъбите.

Важно е да не позволявате на детето да заспива с биберон. Течности, като мляко, сок и др. които остават в устата през нощта могат да влошат състоянието на венците и зъбите.

След като детето вече е достатъчно голямо, трябва да го научите да мие зъбите си самостоятелно, два пъти дневно с малка мека четка и малко количества паста за зъби. Детската четка за зъби трябва да бъде удобна и с мек косъм. Количеството паста, което е желателно да се използва, е не повече от грахово зърно.

Много важен момент в този период е да научите детето да плюе пастата, а не да я гълта. По тази причина и преди да се научи да изплюва пастата, не бива родителите да купуват такава със съдържание на флуор. Поглъщането на пастата за зъби може да доведе до козметични проблеми с постоянните зъби на детето. Наблюдават се и случаи,  в които по повърхността на зъбите, може да се появят петна - това заболяване се нарича флуороза.

Изключително важно е родителите да помогнат за изграждането на устойчиви навици в поддържането на хигиента на детските зъби. Препоръчително е след навършване на година да посетите за пръв път зъболекарския кабинет, след което е добре два пъти годишно детето да получава стоматологичен преглед.

След появата на всички постоянни зъби на децата, може да се извърши силанизиране на кътниците. Силантът е защитен слой, който предпазва кътниците от полепване на храна по тях. В тази възраст е добре да се направи и консултация с ортодонт, за да установи дали захапката и подредбата на зъбите на детето имат нужда от коригиране.

© 2021. «Denta clinic». All right reserved.